NOS NieuwsAangepast

Rusland onder vuur in V-raad

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad van alle kanten kritiek gekregen vanwege de crisis in Oekraïne. De Amerikaanse VN-gezant Power had geen goed woord over voor haar Russische collega Tsjoerkin.

Volgens Power staan de levens van onschuldige burgers op het spel. "Ondertussen worden wij overspoeld door Russische propaganda en worden de Oekraïners geconfronteerd met geweld", zei ze.

Legerinzet

Rusland had zelf om een spoedzitting van de Veiligheidsraad gevraagd. Tsjoerkin maakt zich zorgen over de aankondiging van de Oekraïense interim-president Toertsjinov dat vandaag het leger wordt ingezet als pro-Russische betogers overheidsgebouwen blijven bezetten.

In steden als Donetsk en Slavjansk zijn verscheidene gebouwen in handen van betogers. Die willen dat er een referendum komt over aansluiting bij Rusland, naar het voorbeeld van de Krim. Toertsjinov heeft gezegd dat hij een herhaling van dat scenario niet zal pikken en beschuldigt Rusland van het opstoken van de betogers.

Troepenbewegingen

Groot-Brittannië wees er in de Veiligheidsraad op dat Rusland 35.000 tot 40.000 militairen langs de grens met Oekraïne verzamelt. De troepenbewegingen zijn volgens VN-ambassadeur Grant te zien op satellietbeelden. Hij waarschuwde Rusland opnieuw voor een militaire escalatie.

De Franse ambassadeur Araud noemde de zitting teleurstellend. Hij vraagt zich af wie Rusland en Oekraïne nog tot onderhandelingen kan zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl