NOS VoetbalAangepast

De dagkoers wijst naar Kongolo

Hij heeft al vaker zijn licht laten schijnen over de ideale samenstelling van Oranje, maar als Co Adriaanse nu op grond van de dagkoersen de opstelling van het Nederlands elftal zou moeten maken, dan vormen Virgil van Dijk en Terence Kongolo het centrum van de verdediging.

Dat zei Adriaanse zondagavond aan tafel bij NOS Studio Voetbal. "Kongolo heeft alles van de moderne verdediger", zei Adriaanse over de linksback van Feyenoord, die tegen PSV een prima wedstrijd speelde. "Hij kan in het centrum spelen, op links, op het middenveld. Hij heeft een goede techniek, lange benen en hij is snel. Voor Oranje is hij zeker het overwegen waard."

Dagkoersen

Adriaanse erkende volmondig dat het 'dagkoersen' zijn. Zelf memoreerde hij dat hij aan het begin van het seizoen opteerde voor het duo Mathijsen-Douglas, vervolgens zijn voorkeur uitsprak voor het jonge PSV-koppel Bruma-Rekik, om weer later een lans te breken voor de Ajax-tandem Veltman-Denswil.

"Maar die duo's hebben allemaal hun foutjes gemaakt en een mindere periode gekend, dus dan ga je verder kijken", zei Adriaanse. "En Kongolo doet het de laatste weken gewoon erg goed."

Ook de bij Celtic spelende Virgil van Dijk zou volgens Adriaanse een goede optie zijn voor het centrum van het Nederlands elftal. "Hij heeft de lengte, de kilo's, de body, de snelheid. Hij is een goed opbouwende speler, kan een linie verder komen en heeft scorend vermogen."

Wel Veltman, geen Van Dijk

Ook Pierre van Hooijdonk, die met Adriaanse, Jan Mulder en Ronald Waterreus het panel analytici vormde bij Studio Voetbal, bleek positief over Van Dijk. "Ze denken bij de staf van het Nederlands elftal dat hij moeilijk draait. Maar dat is natuurlijk onzin. Alsof Alex van Chelsea goed kan draaien", schamperde Van Hooijdonk.

"In Schotland, waar Van Dijk speelt, zegt iedereen dat hij volgend jaar naar een Engelse topclub gaat. Ik vind echt dat we hem te kort doen. Als we Veltman na vier goede wedstrijden oproepen voor het Nederlands elftal, dan verdient Van Dijk zeker een kans in Oranje."

Waterreus sneert naar Ruiz

Naast het Nederlands elftal ging het aan tafel bij Studio Voetbal ook uitgebreid over de eredivisie. Zo had Jan Mulder stevige kritiek op het saaie spel van Ajax ("het is niet flonkerend") en had Ronald Waterreus geen goed woord over voor zijn PSV. Met name Bryan Ruiz moest het ontgelden.

"PSV verlost in de winter Ruiz van de bank bij Fulham, gunt hem de kans om zich in de kijker te spelen voor het WK. En als je dan ziet hoe hij speelt, kun je je afvragen wat hij eigenlijk aan PSV teruggeeft...", sneerde Waterreus.

Wel waren er complimenten voor die andere topclub, Feyenoord. Co Adriaanse roemde de tactische ingreep van trainer Ronald Koeman, die met een 5-3-2 systeem speelde. "Het definitief begraven van de Hollandse school", noemde Adriaanse het bewuste concept. "Toen ik hetzelfde systeem dik tien jaar geleden uitprobeerde bij Ajax in een oefenwedstrijd tegen AS Roma werd ik verketterd. Nu oogst Koeman er lof mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl