NOS WielrennenAangepast

Terpstra in select Nederlands zestal

Met zijn zege in Parijs-Roubaix schaarde Niki Terpstra zich zondag in een select gezelschap. Slechts vijf Nederlanders gingen hem voor.

Peter Post had in 1964 de primeur. Drie jaar later voegde Jan Janssen er een tweede Nederlandse zege aan toe, waarna het vijftien jaar (1982) zou duren alvorens Jan Raas als derde Nederlander wist te zegevieren op de piste in Noord-Frankrijk. Weer een jaar later was het de beurt aan Hennie Kuiper.

Kuiper memorabel in 1983

De zege van Kuiper in 1983 is vermoedelijk de meest memorabele overwinning van een Nederlander in de 'Hel van het Noorden'. De renner uit Overijssel was ontsnapt uit het peloton, reed solo op weg naar Roubaix en kreeg toen een lekke band.

De beelden van Kuiper staand langs de weg, vragend om een nieuw wiel, werden legendarisch. Eenmaal weer op de fiets wist Kuiper zijn achtervolgers voor te blijven en solo te zegevieren in Roubaix.

De laatste Nederlander die voor zondag zegevierde was Servais Knaven. Opvallend: net als Niki Terpstra profiteerde ook hij van een sterke ploeg en ook hij reed toen in dienst van de ploeg van Patrick Lefevere.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl