NOS NieuwsAangepast

"Dodental Valparaíso zal oplopen"

Het dodental van de enorme brand in de Chileense stad Valparaíso zal zeker nog oplopen. Volgens president Bachelet zijn er ongetwijfeld nog slachtoffers niet geborgen.

Het officiële dodental staat nu op 16. Honderden mensen zijn gewond geraakt.

De brandweer is de brand in de schilderachtige havenstad nog altijd niet volledig meester. De brandhaarden zijn inmiddels kleiner, maar de vrees bestaat dat het vuur weer zal oplaaien door de harde wind die de komende uren wordt verwacht.

Blussen moeilijk

Het vuur brak zaterdagmiddag door nog onbekende oorzaak uit. Door droogte konden de vlammen zich snel verspreiden tussen de dicht op elkaar gebouwde houten huisjes.

Wat het blussen van het vuur moeilijk maakt, is dat veel huizen in Valparaíso op schuine berghellingen zijn gebouwd. Bovendien is bij illegaal gebouwde huizen vaak geen wateraansluiting te vinden.

Evacuatie

Er zijn 1250 brandweerlieden ingezet en 18 brandweerhelikopters. Daarnaast zijn nog eens 2000 Chileense marinemensen opgeroepen om plunderingen te voorkomen.

Er zijn inmiddels ruim 10.000 mensen geëvacueerd, onder wie 200 vrouwen uit een gevangenis. Bachelet heeft in de stad de noodtoestand uitgeroepen om de orde beter te kunnen handhaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl