NOS WielrennenAangepast

"Helemaal kapot, maar superblij"

Het was al wat later op de avond en Niki Terpstra had alle tijd gehad om zijn zege in Parijs-Roubaix te laten bezinken, toen NOS-verslaggever Han Kock hem opving bij het hotel waar zijn ploeggenoten hem met champagne opwachtten. "Ik ben helemaal kapot, maar superblij natuurlijk", vertelde Terpstra met een brede glimlach.

"Supergaaf om zo'n grote prijs te pakken. Dat het ook nog deze is, Parijs-Roubaix, eigenlijk voor mij de allermooiste."

"Voordat ik zelf prof werd, keek ik altijd naar deze koers, vanaf kleins af aan. Dat waren mijn helden die over de kasseien ramden, dat ik dan nu die koers kan winnen is extra speciaal."

Beslissende demarrage

Terpstra demarreerde op ruim zes kilometer van de finish vanuit een kopgroep met alle favorieten. "Ik dacht: dit zou eigenlijk wel een goed moment zijn om te gaan. En toen hoorde ik op de radio (ploegleider) Wilfried Peeters zeggen: 'Zdenek of Niki, als jullie nog kunnen, dan moet je gaan'. Tien seconden later ben ik gegaan."

Direct na de finish viel het voor Tersptra allemaal amper te bevatten. "Dit is echt ongelofelijk. Een jeugddroom", stamelde hij zichtbaar geëmotioneerd. De 29-jarige Nederlander had uitgekeken naar 'de Hel van het Noorden'. "Voor mij is dit de grootste klassieker van allemaal."

"Wilde het niet meer uit handen geven"

Hij gaf alles in die laatste kilometers op weg naar de wielerpiste in Roubaix. "De laatste kilometers dacht ik alleen maar: dit wil ik niet meer uit handen geven."

Na een vijfde plaats in 2012 en een derde plaats in 2013 sprong Terpstra zondag naar de eerste plaats. "Dat is wel heel toevallig", sprak Terpstra nog altijd een brede glimlach rond zijn mond en tranen in zijn ogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl