NEC pakt op valreep punt bij AZ

NEC heeft een punt gepakt bij AZ. Vlak voor tijd zorgde Kevin Conboy voor 1-1. De voorsprong van nummer zeventien NEC op hekkensluiter Roda JC is met nog twee duels te gaan drie punten.

AZ nam zoals verwacht direct het initiatief. Het drong NEC terug, maar slaagde er aanvankelijk niet in voor gevaar te zorgen. Daardoor waren de eerste kansen voor de bezoekers. Geoffrey Castillion omspeelde Jeffrey Gouweleeuw, maar faalde vervolgens oog in oog met doelman Esteban, die zijn 150ste wedstrijd voor AZ speelde. Even later tikte de aanvaller van NEC de bal net naast na een schot van Jakob Jantscher.

Berghuis op dreef

Dat bleken echter de enige wapenfeiten van de Nijmegenaren voor rust. AZ zette NEC meer en meer onder druk en dat leverde in het laatste kwartier van de eerste helft ook mogelijkheden op. Uitblinker Steven Berghuis stuitte met een schot op doelman Dennis Gentenaar en na prima voorbereidend werk van de vleugelaanvaller hielpen Gouweleeuw en Nick Viergever van dicht bij een grote kans om zeep.

Direct na rust ontsnapte NEC toen Nemanja Gudelj de bal tegen de paal schoot, maar kort daarna ging het toch mis voor de bezoekers. Na een schot van Aron Jóhannsson maakte Lasse Nielsen hands, waarna Gudelj vanaf de stip scoorde.

Avdic faalt

NEC probeerde het daarna wel, maar kon AZ amper in de problemen brengen. Nadat Castillion en Jantscher kansjes gemist hadden, zetten de Alkmaarders weer aan. Dat leverde enkele enorme mogelijkheden op voor Denni Avdic en Johann Berg Gudmundsson, maar de invallers faalden hopeloos in de afronding.

Drie minuten voor tijd kreeg AZ daar de rekening voor gepresenteerd toen Conboy uit een hoekschop alsnog de gelijkmaker liet aantekenen. In blessuretijd kwamen de bezoekers nog goed weg. Roy Beerens raakte hard de lat en kon daarna net niet meer bij de bal voor de rebound.