NOS NieuwsAangepast

Wiertz bespreekt misbruik RK Kerk

Bisschop Frans Wiertz van Roermond gaat maandagavond tijdens een viering in Maastricht in op het thema seksueel misbruik. Dat heeft een woordvoerder van het bisdom gezegd.

De bisschop spreekt tijdens deze zogenoemde boeteviering over verzoening die is georganiseerd in samenwerking met onder meer Mea Culpa, een organisatie van misbruikslachtoffers.

Gijsen

Of Wiertz bij die gelegenheid in de Onze Lieve Vrouwebasiliek ook het het seksueel misbruik door zijn voorganger Jo Gijsen zal bespreken, liet de woordvoerder van het bisdom in het midden.

Vrijdag bevestigde het bisdom Roermond dat Gijsen misbruik heeft gepleegd. De Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk bleek in februari twee klachten tegen de bisschop gegrond te hebben verklaard. Het bisdom Roermond hield dat tot vrijdag stil omwille van de privacy van de slachtoffers, zegt een woordvoerder.

De twee klachten gaan over het betasten van de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens tussen 1958 en 1961.

Verzwegen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport keurde het besluit van het bisdom af, om niet actief naar buiten te treden met informatie over misbruik door oud-bisschop Gijsen. Ze zei dat in het programma WNL op Zondag.

"Ik vind het zelf wel kwalijk dat het allemaal zo lang duurt, dat het allemaal zo moeizaam gaat en dat je niet actief publiceert, maar dat je wacht totdat je gebeld wordt'', zei de minister. "Je kunt dingen verplichten, maar uiteindelijk beslist diegene die de informatie heeft of die hem geeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl