NOS SportAangepast

Kipsang wint marathon van Londen

De Keniaanse topfavoriet Wilson Kipsang heeft de marathon van Londen op zijn naam geschreven. Hij liep een tijd van 2.04.29 en noteerde daarmee een nieuw parcoursrecord, maar bleef ruim een minuut boven zijn eigen wereldrecord.

Kipsang was wel een halve minuut sneller dan zijn landgenoot Eliud Kipchoge, die in Rotterdam zegevierde.

Na ruim dertig kilometer demarreerde Kipsang met zijn landgenoot Stanley Biwott uit een kopgroep. In de laatste kilometers liep Kipsang weg van Biwott, die in 2.04.55 tweede werd. De Ethiopiër Tsegaye Kebede werd derde op ruim twee minuten van de winnaar.

Veel aandacht ging in Londen uit naar Mo Farah, de Britse olympisch kampioen op de vijf en tien kilometer. Farah lag al vroeg op een minuut achterstand, maar herstelde zich in de loop van de race. Hij finishte als achtste in een tijd van 2.08.21.

Kiplagat wint bij vrouwen

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Keniaanse Edna Kiplagat in een tijd van 2.20.21. De wereldkampioene op de marathon liep de laatste tien kilometer met Florence Kiplagat op kop, maar ze bleef haar landgenote na een indrukwekkende eindsprint drie seconden voor.

De derde plaats was voor de Ethiopische Tirunesh Dibaba. De olympisch kampioene op de 10.000 meter van 2008 en 2012 blijkt ook op de marathon met de toppers mee te kunnen getuige haar 2.20.35.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl