NOS NieuwsAangepast

Grote, verwoestende brand in Chili

In de Chileense stad Valparaiso zijn door een grote brand zeker acht mensen omgekomen en 500 woningen verwoest. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Er zijn ook berichten over gewonden en mensen met ademhalingsproblemen. Bijna drie vierkante kilometer van de stad is verwoest.

President Bachelet heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dat heeft tot gevolg dat Chileense militairen in de straten patrouilleren. Volgens journalist Robert van Gemert, die in de buurt van Valparaiso is, gebeurt dat om chaos te voorkomen. "Ze vrezen wellicht plunderingen zoals na de aardbeving van 2010. Toen aarzelde de regering heel lang om de noodtoestand uit te roepen."

Volgens de burgemeester van Valparaiso is het de grootste brand in de geschiedenis van de stad.

Harde wind

Door de harde wind springt het vuur van het ene blok huizen op het andere over. De brandweer heeft daardoor grote moeite de brand te blussen. Het bluswerk wordt verder bemoeilijkt door het steile terrein waarin de brandweer moet opereren.

Ook is het erg droog in de omgeving. Journalist Rob van Gemert: "De laatste keer dat het serieus geregend heeft, is juli of augustus vorig jaar. Bovendien zijn de houten huisjes in de buitenwijken van Valparaiso vaak illegaal gebouwd."

In het getroffen gebied ligt een gevangenis. Er wordt gesproken over het evacueren van de duizenden gedetineerden. In ieder geval zijn al ruim 200 vrouwelijke gevangenen naar een andere plek overgebracht.

Werelderfgoed

Burgemeester Jorge Castro zegt dat er in delen van de stad geen elektriciteit meer is. Volgens hem leidde de brand in de nacht tot danteske taferelen.

Het historische centrum van Valparaiso staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het lijkt erop dat dit deel van de stad niet is getroffen.

De stad telt bijna 300.000 inwoners. De stad met oude gekleurde huizen ligt ongeveer 135 kilometer ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago. De haven van Valparaiso is een van de belangrijkste havens van Chili.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl