NOS WielrennenAangepast

Na de hoogmis komt de hel

Vandaag worden de poorten van de 'Hel van het Noorden' weer geopend. Zeventien Nederlandse wielrenners wagen in de wielerklassieker Parijs-Roubaix hun ziel en zaligheid op de karrensporen van het Carrefour de l'Arbre en het Bos van Wallers.

De 257 kilometer lange route tussen Parijs en de wielerpiste van Roubaix telt 28 kasseistroken. Alleen de sterkste renners overleven. Alleen de allersterksten mogen ruiken aan de overwinning. Zoals Maarten Tjallingii in 2011, toen hij derde werd.

Dit jaar zal Tjallingii zich in de Belkin-ploeg in dienst stellen van Lars Boom en vooral kopman Sep Vanmarcke. Ook Niki Terpstra zal zich moeten voegen naar de belangen van zijn ploeg, Omega Pharma - Quick Step, maar hij wordt zeker van voren verwacht. Sebastian Langeveld reed een sterke Ronde van Vlaanderen, maar of hij in de hel overeind blijft, valt te bezien.

Topfavoriet Cancellara

"Ik moet plaats vrijmaken voor een vierde steen", grapte Fabian Cancellara daags na zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen. Met een vierde zege in Parijs-Roubaix schaart hij zich naast Boonen en Roger De Vlaeminck als recordhouder. En waarom niet? Tot nu toe liet de Zwitser een zege in Vlaanderen telkens volgen door een overwinning in Roubaix.

Titelpretendenten

De belangrijkste concurrenten van het Zwitserse krachtmens komen uit België. Tom Boonen won al vier keer in Roubaix. De Vlaamse publiekslieveling kan met een zege alleen recordhouder worden. Boonen kan leunen op een sterke ploeg, waar hij in Niki Terpstra, Zdenek Stybar en Stijn Vandenbergh een paar van de grootste kasseivreters van het peloton tot zijn beschikking weet.

Toch komt het grootste gevaar misschien wel vanuit de hoek van Belkin. Sep Vanmarcke bewees in de Ronde van Vlaanderen in een blakende vorm te verkeren en is erop gebrand zijn tweede plaats in de hel van vorig jaar te verbeteren.

Opvallende deelnemers

De editie van vandaag telt daarnaast nog een paar opvallende deelnemers. Sir Bradley Wiggins, de winnaar van de Tour de France in 2012, heeft zich minutieus voorbereid door delen van het parcours te rijden met Servais Knaven, de laatste Nederlandse winnaar (2001) in Roubaix . De Brit liet na afloop weten bereid te zijn in het ziekenhuis te eindigen voor deze koers.

Dat zal niet gelden voor Johan Vansummeren, de verrassende winnaar van Parijs-Roubaix in 2011. De Garmin-renner was vorige week betrokken bij een tragisch ongeval in de Ronde van Vlaanderen, waarbij een vrouw in coma raakte. Op aandringen van de familie van het slachtoffer besloot Vansummeren toch te starten.

Een laatste opvallende verschijning op de keien is de Colombiaan Dayer Quintana van Movistar. Inderdaad, de broer van Nairo Quintana.

Parijs-Roubaix is vandaag vanaf 13.00 uur LIVE te volgen via NOS.nl, met commentaar van Mart Smeets en Maarten Ducrot. Vanaf 13.40 uur is de wedstrijd te volgen op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl