NOS NieuwsAangepast

"Doden bij gevechten Oekraïne"

Bij gevechten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk is een medewerker van de Oekraïense veiligheidsdienst gedood. Vijf andere leden van de veiligheidsdienst raakten gewond, meldt minister Avakov van Binnenlandse Zaken.

Volgens Avakov zijn er ook slachtoffers aan de kant van de pro-Russische activisten. Een Russisch persbureau meldt dat één activist bij de gevechten om het leven is gekomen en dat twee anderen gewond zijn geraakt.

De pro-Russische activisten houden in Slavjansk sinds gisteren onder meer een politiebureau bezet. De uitlatingen van Avakov en het bericht van het Russische persbureau zijn nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

"Blijf binnen"

Het is onduidelijk of Oekraïense veiligheidstroepen het politiebureau inmiddels in handen hebben. Ook is niet bekend of er nog steeds wordt gevochten.

Vanochtend maakte minister Avakov bekend dat een operatie tegen pro-Russische betogers in Slavjansk ging beginnen. Hij riep inwoners van de stad op om binnen te blijven en niet bij ramen te gaan staan.

De Krim

De afgelopen dagen hebben pro-Russische activisten ook overheidsgebouwen in andere steden in Oost-Oekraïne aangevallen en bezet. Volgens de Oekraïense regering zit Moskou achter die acties, maar het Kremlin ontkent dat.

De Verenigde Staten zijn zeer bezorgd. De situatie in Oost-Oekraïne doet volgens de VS denken aan die op de Krim, vlak voor de inlijving door Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl