NOS NieuwsAangepast

VS: dit doet denken aan de Krim

De Verenigde Staten hebben hun zorgen uitgesproken over de situatie in het oosten van Oekraïne. Het Witte Huis zegt dat pro-Russische betogers door Moskou worden aangezet tot geweld.

Ook zouden ze met steun van Rusland proberen om het Oekraïense gezag in steden als Donetsk en Slavjansk te ondermijnen. In die steden werden vandaag overheidsgebouwen ingenomen door demonstranten.

Een woordvoerster zei verder dat de situatie in Oost-Oekraïne doet denken aan die op de Krim, voordat het schiereiland door Rusland werd geannexeerd. De VS roept president Poetin op om "zijn inspanningen om Oekraïne te destabiliseren, te staken".

Ingrijpen

Ook waarschuwt het Witte Huis voor militair ingrijpen door Rusland. De woordvoerster zei niet wat er gebeurt als Moskou daar toch toe besluit.

Rusland heeft de VS op zijn beurt gewaarschuwd dat militair ingrijpen door het Oekraïense leger een eventuele diplomatieke oplossing om zeep helpt. Minister Lavrov heeft zijn Amerikaanse collega Kerry ook gezegd dat Rusland wegblijft van topoverleg in Genève als de Russische bevolking in Oekraïne iets wordt aangedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl