NOS NieuwsAangepast

Oproer in Oekraïne breidt zich uit

In het oosten van Oekraïne is de spanning vandaag verder opgelopen doordat pro-Russische activisten in meer steden gebouwen zijn binnengedrongen. De waarnemend president van Oekraïne voert vanavond crisisoverleg met zijn veiligheidsteam over de crisis in zijn land.

Zo worden nieuwe bezettingen gemeld in de steden Slavjansk, Droezjkovka en Kramatorsk.

Donetsk

In Donetsk, waar het politiebureau al dagenlang wordt bezet, dwongen de opstandelingen de politiechef tot aftreden. Zijn opvolger sympathiseert met de bezetters.

Slavjansk

In Slavjansk drongen gewapende mannen het politiebureau en een gebouw van de veiligheidsdienst binnen. Daar werd vervolgens de wapenvoorraad geplunderd.

Pro-Russische activisten hebben op de wegen rond Slavjansk checkpoints ingericht en blokkades opgeworpen. Ze dwongen journalisten van de Britse BBC om filmbeelden te wissen. Andere journalisten kregen te horen dat ze de stad moesten verlaten.

Kramatorsk

Ook in de stad Kramatorsk is een overheidsgebouw bestormd en ingenomen. Daarbij zijn schoten gevallen, meldt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov op Facebook.

Loegansk

In Loegansk duurt de bezetting van het gebouw van de regionale veiligheidsdienst nog voort.

De bezetters keren zich tegen de pro-westerse regering in Kiev. Ze eisen een referendum over aansluiting bij Rusland, in navolging van de Krim.

Moskou

Volgens de Oekraïense autoriteiten worden de bezettingsacties in het oosten van Oekraïne vanuit Moskou geregisseerd. Gisteren beloofde interim-premier Jatsenjoek, op bezoek in Donetsk, het oosten meer bestuursbevoegdheden.

Naar vandaag blijkt heeft dat aanbod weinig indruk gemaakt op de pro-Russische activisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl