Go Ahead valt aan, Heerenveen wint

Go Ahead Eagles had de meeste kansen, maar sc Heerenveen won in Deventer met 2-0. De Friezen waren al zeker van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Go Ahead deed in de tamme openingsfase nog enigszins zijn best het publiek aan de Vetkampstraat te vermaken en, bovenal, zich helemaal veilig te spelen. Dat eerste lukte maar matig, het tweede zal nog even moeten wachten. Marnix Kolder had het in de achtste minuut stukken leuker kunnen maken, maar de spits plantte bij een vrije kopkans uit een hoekschop het voorhoofd niet goed tegen de bal.

Heerenveen speelde aanvankelijk wel heel nadrukkelijk de troefkaart Alfred Finnbogason, maar de IJslandse schutter bleef lange tijd zo goed als onzichtbaar.

Halverwege de eerste helft kwamen de Friezen beter in de wedstrijd. De eerste kansjes waren voor Bilal Basaçikoglu. Eerst nam hij in kansrijke positie de bal verkeerd mee en even later schoot hij slapjes in nadat doelman Stephan Andersen hem de bal pardoes in de voeten had gespeeld.

Niet mopperen

Joost van Aken was tien minuten voor rust wel effcectief. Hij werd bij een hoekschop amper gedekt en kopte de bal resoluut tegen de touwen. De Deventenaren mochten niet mopperen dat het daar tot aan de rust bij bleef.

Go Ahead ging na de rust nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Dat leverde al snel een kans op voor Sander Houtkoop. Hij snelde langs Arnold Kruiswijk, maar zijn schot zeilde voorlangs. Een schot van Erik Falkenburg werd onder de lat weggetikt door Kristoffer Nordfeldt die even later de huurling van AZ van dichtbij opnieuw de baas was.

Sluipmoordenaar

Heerenveen liep gewillig steeds verder achteruit, presteerde aanvallend zelf nog bitter weinig, maar kwam ermee weg. Sterker nog, uit één van de schaarse counters prikte sluipmoordenaar Finnbogason van dichtbij de 2-0 binnen.