Checkpoints op weg naar Slavjansk

Op wegen naar de Oost-Oekraïense stad Slavjansk hebben pro-Russische betogers checkpoints ingesteld. De gemaskerde separatisten zijn bewapend met automatische geweren, melden getuigen aan persbureau Reuters.

Auto's die de stad in willen, worden gecontroleerd. De wegen zijn versperd met zandzakken en stapels banden. Bij een van de checkpoints wappert een Russische vlag.

Referendum

Het gaat om wegen vanuit de steden Donetsk en Loegansk, waar separatisten zich al wekenlang roeren. Ze willen, net als op het schiereiland de Krim, een referendum afdwingen over aansluiting bij Rusland.

In Slavjansk, op zo'n 120 kilometer van Donetsk, was het aanvankelijk rustig. Vandaag namen gewapende mannen in camouflagepakken het politiebureau in. Het is onduidelijk wat hun eisen zijn. De chef van het politiedistrict in Donetsk is vanmiddag gezwicht voor de eisen van de pro-Russische betogers, hij is opgestapt.

Spoedberaad

De Oekraïense waarnemend president heeft zijn veiligheidsteam bijeen geroepen vanwege de ontwikkelingen in het oosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl