NOS VoetbalAangepast

Gitzwart scenario Roda dreigt

Met nog drie speelrondes voor de boeg lijkt het einde van de Limburgse clubs in de eredivisie nabij. Roda JC speelt vanavond om 20.45 uur de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente. Alleen bij een overwinning heeft Roda nog een kans om de nacompetitie te ontlopen. Hoe moet het straks verder in Limburg?

Trainer Jon Dahl Tomasson heeft het al maandenlang over de finales die Roda JC iedere week moet spelen, maar de situatie is nu wel heel precair. Bij een nederlaag tegen FC Twente is directe degradatie een stap dichterbij gekomen.

Tot overmaat van ramp mist Tomasson vanavond enkele belangrijke spelers: Anouar Kali, Anco Jansen en Frank Demouge hebben een knieblessure, Berry Powel heeft last van zijn kuit en Guy Ramos is geschorst.

Problemen 'geen verrassing'

Sinds het begin van de eredivisie in 1956 is Limburg altijd vertegenwoordigd geweest. Roda JC, opgericht in 1962, is er sinds 1974 bij. Voor Sef Vergoossen, oud-trainer van Roda JC, komen de problemen niet als een verrassing.

"Dat Roda er zo slecht voorstaat, is geen toeval", zei Vergoossen deze week. "Je hoeft geen geleerde te zijn om te snappen dat het een keer fout moet gaan. Als Roda degradeert, wordt de stap terug ook meteen ontzettend groot."

Sporting Limburg

Vergoossen was vijf jaar geleden een warm pleitbezorger van Sporting Limburg, een fusieclub die zou moeten ontstaan uit Roda JC en Fortuna Sittard. De fusie ketste af omdat de provincie Limburg uiteindelijk geen geld in de club wilde steken. Mogelijk keert de discussie straks weer terug als alle Limburgse clubs in de Jupiler League spelen.

Een andere reddingsboei voor Roda zou volgens Vergoossen zijn als Arnold 'Nol' Hendriks nog eens "zijn schouders en zijn geld" onder de club wil zetten. "In mijn tijd als trainer in Kerkrade wist ik al: zonder Arnold heeft Roda geen bestaansrecht." Hendriks was van 1981 tot en met 2006 de grote man achter Roda JC.

Suikeroom

De Heerlense textielgigant zei onlangs al dat hij bereid is om de club te helpen en de portemonnee te trekken. "We zijn aan het werken om het beter te laten worden en we zijn het eens over hoe het verder moet. Als we degraderen én als we in de eredivisie blijven", aldus suikeroom Hendriks.

Het zou een (schrale) troost zijn voor de Roda-fans, die vanavond met angst en beven naar het duel met FC Twente zullen kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl