NOS SportAangepast

Speciaal duel broers Jenniskens

De een speelt bij Oranje Zwart. De ander bij Bloemendaal. Mark en Tim Jenniskens. Dit weekend wordt een van de twee landskampioen hockey. Allebei gunnen ze het elkaar, maar ze willen toch ook wel heel graag zelf winnen.

Meteen na de halve finales van vorige week zochten ze contact met elkaar. Bloemendaal had zojuist Kampong verslagen. Oranje Zwart was over twee wedstrijden beter dan Rotterdam. En dus was een finale tussen beide broertjes zeker. "Speciaal", vinden ze het allebei. En extra speciaal omdat het voor Mark de laatste wedstrijden worden in het doel van Oranje Zwart.

Eén zoon kampioen

Tim: "Mark vindt het echt bijzonder om zijn laatste wedstrijd tegen mij te spelen. En dat vind ik wel echt mooi. Ik ben benieuwd hoe het is. Mijn vader zei meteen: 'Nu weet ik in elk geval zeker dat een van mijn zoons kampioen wordt'. Vond ik ook wel mooi."

De broertjes Jenniskens groeiden als hockeyers op bij Tilburg. Mark vertrok naar Den Bosch en daarna naar OZ. Tim ging hockeyen bij Bloemendaal. Hij werd met Bloemendaal al drie keer landskampioen, terwijl Mark nog nooit een landstitel won. OZ werd voor het laatst kampioen in het seizoen 2004-2005. Mark: "Hier hoor je wel: het wordt wel weer eens tijd he?! Maar een extra strijd met Tim is het niet hoor! Inmiddels staan we al bijna tien jaar tegenover elkaar. Dus we zijn wel wat gewend."

Hoewel ze nooit samen bij een club speelden, gebeurde dat wel bij het Nederlands elftal. Bij de Champions Trophy in 2010 in Mönchengladbach stonden ze twee duels samen in het veld bij Oranje. Tim: "Dat vond ik echt heel bijzonder. Laten we hopen dat komend weekend weer zo'n mooi moment wordt."

Ander seizoen

Bloemendaal en Oranje Zwart beleefden in de aanloop naar de play-offs een totaal ander seizoen. OZ presteerde gelijkmatig, eindigde in de competitie als tweede en plaatste zich overtuigend voor de play-offs. Bloemendaal kende een dramatische eerste seizoenhelft waarin vaak werd verloren. Maar dankzij een prachtige inhaalrace wisten de Bloemendalers uiteindelijk in het slotweekend ternauwernood bij de laatste vier te eindigen.

Tim: "Het waren voor ons sinds de winterstop eigenlijk allemaal finales. Maar dit weekend is pas de échte. Het is wel heel gaaf dat het uiteindelijk toch gelukt is. We zitten echt in een flow. We zullen er 100 procent voor gaan."

Mark ziet Oranje Zwart dan ook niet als uitgesproken favoriet voor de titel. "In de competitie lag alles zo dichtbij elkaar. De top-zes heeft eigenlijk alleen maar onderling punten verspeeld. We hebben tegen Bloemendaal op eigen veld met 3-3 en bij hun met 2-2 gelijkgespeeld. Als dat dit weekend gebeurt, is Bloemendaal kampioen. Echt favoriet zijn we dus niet."

Zaterdag is een samenvatting van Bloemendaal-Oranje Zwart te zien in de reguliere uitzendingen van Studio Sport. Zondag is de wedstrijd live te zien op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl