NOS NieuwsAangepast

Miljoen extra voor noodhulp CAR

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking stelt een miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het land wordt verscheurd door religieus geweld.

"De aanhoudende humanitaire crisis daar kunnen we niet negeren", zei Ploumen in Washington. "De crisis doet een beroep op ons allemaal." Ze hoopt dat andere landen het Nederlandse voorbeeld volgen.

Strijdtoneel

Ploumen is in Washington voor de voorjaarsvergadering van de Wereldbank. Daar is ook gesproken over de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Aan het overleg deden ook vertegenwoordigers van de CAR mee.

Het Afrikaanse land is sinds enkele maanden het strijdtoneel van christelijke en islamitische milities. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen en er wordt gevreesd voor genocide. Een VN-vredesmacht moet een einde maken aan het geweld.

Andere hulp

Het is de derde keer dat Nederland geld geeft voor noodhulp in de CAR. Vorig jaar stelde Ploumen al twee miljoen euro beschikbaar en begin dit jaar opnieuw. Het geld wordt door de VN besteed.

Er wordt ook gekeken naar andere hulp. Zo steunt Nederland projecten die moeten leiden tot verzoening tussen de bevolkingsgroepen, zoals een radiostation dat zich inzet voor een dialoog tussen de strijdende partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl