NOS NieuwsAangepast

Rutte: volgende week akkoord zorg

Premier Rutte verwacht dat er volgende week een financieel akkoord is over de langdurige zorg. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt hij dat "zijn gevoel is dat dat kan." Hij denkt dat de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het eens worden en dat er dus een meerderheid voor de plannen is in de Tweede en de Eerste Kamer.

Hij wil niet op de precieze afspraken vooruitlopen, maar hij erkent dat meer geld voor de overheveling van zorgtaken van rijk naar gemeenten onderdeel is van de gesprekken. "Hoe zou je met wat extra geld de landing van die maatregel kunnen vergemakkelijken?"

200 miljoen

VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP onderhandelen sinds begin deze week over de begroting voor volgend jaar. Een van de grootste discussiepunten is een extra bijdrage voor de langdurige zorg. De deelnemers aan het overleg lijken het er wel over eens dat daar geld voor moet worden uitgetrokken, maar er is nog geen overeenstemming over de manier waarop.

Het gaat dan onder meer over de vraag of het geld blijvend naar de gemeenten moet worden overgeheveld of alleen voor 2015 en 2016. De partijen praten over een extra bedrag voor de gemeenten van 200 tot 250 miljoen euro.

Maandag

De besprekingen gaan maandag verder. Rutte zegt in Met het Oog op Morgen dat er in tegenstelling tot vorig jaar waarschijnlijk niet extra hoeft te worden bezuinigd. "Maar dat maakt de gesprekken niet noodzakelijkerwijs makkelijker." Volgens hem zijn de wensen groot, maar is er maar beperkt ruimte om iets extra's te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl