NOS NieuwsAangepast

Misbruikslachtoffers RK Kerk blij

Slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk zijn blij en opgelucht dat twee klachten over misbruik door oud-bisschop Jo Gijsen gegrond zijn verklaard.

De Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms Katholieke Kerk heeft vandaag twee klachten gegrond verklaard tegen de vorig jaar overleden bisschop.

De klachten gaan over het betasten van de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens tussen 1958 en 1961.

Erkenning

Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa zegt dat de mannen die in hun kindertijd door Gijsen misbruikt zijn, eindelijk recht is gedaan. Hij betreurthet dat het seksueel misbruik door Gijsen pas na zijn dood aan het licht is gekomen.

Slachtofferorganisatie KLOKK is blij dat het bisdom Roermond het misbruik van twee jongens door Gijsen heeft erkend. ''De slachtoffers hebben lang gezocht naar erkenning. Dit geeft rust voor alle partijen. Het siert het bisdom dat het deze zaak zo afwikkelt."

Onzedelijk betast

De klachten over Gijsen komen van twee mannen die zeggen als jonge jongens te zijn betast door de oud-bisschop. Een van de klagers zegt verscheidene keren door Gijsen te zijn verkracht en ook gedwongen te zijn tot orale seks. De klachtencommissie acht zijn klacht gegrond voor zover die over betasten gaat, maar voor de andere beschuldigingen ontbreekt bewijs.

Excuses

Het bisdom Roermond schrijft in een verklaring: "De klachtencommissie heeft aannemelijk geoordeeld dat oud-bisschop Gijsen, in de tijd dat hij kapelaan en leraar was, zich in twee gevallen schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Bisschop Wiertz van Roermond betreurt het misbruik en het leed dat de slachtoffers is aangedaan."

Bisschop Wiertz heeft de twee slachtoffers zijn excuses aangeboden en zijn spijt betuigd. Bisschop Wiertz vindt het ook verdrietig dat de reputatie van oud-bisschop Jo Gijsen nu beschadigd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl