NOS SportAangepast

Rotterdam hoopt op parcoursrecord

Zondagochtend half elf. Ruim twaalfduizend deelnemers verzamelen zich op de Coolsingel voor de marathon van Rotterdam. De grootste kanshebbers komen traditiegetrouw uit Kenia en Ethiopië.

Er verschijnen twee Nederlandse toppers aan de start: meervoudig Nederlands (veldloop)kampioen Khalid Choukoud en Koen Raymaekers, de 'Blanke Keniaan' uit Cothen.

Keniaan op zoek naar record

De eindoverwinning komende zondag zal buiten bereik blijven voor de Nederlandse marathonlopers, die zich staande hopen te houden tussen alle Afrikaanse toppers. Met Eliud Kipchoge als grote blikvanger. De Keniaan stapte in 2013 over van de baan naar de marathon. Hij maakte veel indruk bij zijn eerste marathons.

"Kipchoge heeft vorig jaar zijn eerste twee marathons gelopen: de marathon van Hamburg en die van Berlijn. In Hamburg won hij en in Berlijn liep hij een persoonlijk record van 2.04.05", aldus Léon Haan, atletiek-commentator van de NOS.

Die 2.04.05 is naast een persoonlijk record ook de zesde tijd ooit gelopen op de marathon. Kipchoge liep die tijd in dezelfde race waar Wilson Kipsang het wereldrecord neerzette. Kipchoge werd in die wedstrijd tweede.

"Of hij in Rotterdam ook een toptijd kan lopen? Dat hangt erg van het weer af. Er zullen goede tempomakers aanwezig zijn die strak volgens schema lopen. Sowieso tot de dertig kilometer, daarna moeten de topatleten het zelf doen. Als alles mee zit, maakt Kipchoge een grote kans op een nieuw parcoursrecord."

'Blanke Keniaan uit Cothen'

Koen Raymaekers is meervoudig Nederlands marathonkampioen. Hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij woont en traint in Kenia. Maar ook omdat hij sommige gewoonten overneemt van de Kenianen: "Als ik om tien uur bij de fysiotherapeut heb afgesproken, kom ik altijd later."

Raymaekers heeft een personoonlijk record van 2:10:35, gelopen in Rotterdam. Niet slecht, maar Raymaekers wil meer. Hij wil onder de 2.10. "Ik merk aan alles dat ik in vorm ben. Trainen gaat makkelijk en bovendien herstel ik snel. Voor de Spelen in Londen twee jaar geleden, moest ik 2.10 lopen. Ik liep 2.10.35. Maar ik wil nog één keer proberen om onder de 2.10 te lopen en dat wil ik in Rotterdam doen."

Debuut prijzenpakker Choukoud

Naast Raymaekers start ook Khalid Choukoud op de Coolsingel. De 28-jarige atleet debuteert in de marathon van Rotterdam, maar heeft al vele titels gepakt. Choukoud was in 2011, 2012 en 2013 de sterkste op de NK 10 kilometer en won de NK halve marathon vorig jaar en dit jaar.

Haan: "Hij is ook al vijf keer op rij Nederlands kampioen cross geworden, dus hij kan wel wat. Bovendien heeft hij afgelopen oktober in Breda een hele snelle halve marathon gelopen, in 1.01.53. Hij moet in Rotterdam erop letten dat hij in het tweede deel van de marathon niet teveel verval gaat krijgen."

Choukoud werkte met zelfvertrouwen naar de marathon toe. In januari liet hij al doorschemeren dat hij net als Raymaekers graag de 2.10 zou lopen. Mocht een van beide Nederlanders onder de 2.10 lopen, dan komen ze in een illuster rijtje terecht.

Er waren maar drie Nederlanders die in de geschiedenis van het marathonlopen sneller waren: Kamiel Maase, Gerard Nijboer en Michel Butter. Het doel komende zondag voor beide heren is om in de top drie te komen van het bijgevoegde rijtje met marathonlopers.

De marathon van Rotterdam wordt live uitgezonden vanaf 10:15 uur op NOS.nl en Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl