NOS NieuwsAangepast

Alcoholverbod stopt hooligan niet

Maatregelen als een alcoholverbod en een clubkaart helpen niet tegen voetbalgeweld. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wel helpt het als wedstrijden overdag worden gespeeld en dan zo vroeg mogelijk. Het vroegste tijdstip waarop nu wordt afgetrapt is 12.30 uur.

Volgens de wetenschappers wordt door drooglegging in het stadion het probleem alleen maar verplaatst. Er is dan juist meer geweld buiten het stadion.

Ook seizoenskaarten, verplichte clubkaarten en extra eisen voor kaartverkoop bij uitwedstrijden heeft volgens de onderzoekers geen effect. "Je kan hiermee niet alle mogelijke relschoppers buiten de deur houden", zegt socioloog Jochem Tolsma.

Overdag spelen

Eerder op de dag spelen leidt wel tot minder incidenten. Als er bij daglicht wordt gevoetbald, en dan zo vroeg mogelijk, is er minder geweld. De politie kan de publieksstromen overdag beter in de gaten houden en de hooligans hebben minder tijd om onder invloed te komen van alcohol of drugs.

Ook de zogenoemde combi-regeling is effectief, waarbij supporters met speciale bussen onder begeleiding naar het stadion worden gebracht. "Dit is samen met het spelen zonder publiek de meest vergaande maatregel", zegt criminoloog Dorian Schaap.

Onderzoek

De wetenschappers analyseerden 3431 wedstrijden in het betaald voetbal tussen 2006 en 2011. Zij maakten voor hun onderzoek gebruik van gegevens van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Daarin staan gegevens over wedstrijden, zoals begintijden, aantal supporters, inzet van maatregelen en politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl