NOS NieuwsAangepast

Kabinet: tijdelijke huurcontracten

Verhuurders moeten meer ruimte krijgen om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Het kabinet wil op die manier de doorstroming in de sociale huursector bevorderen en de wachtlijsten tegengaan.

De verhuurders moeten bijvoorbeeld tijdelijke contracten kunnen aanbieden aan starters op de woningmarkt, die aan het begin van hun carrière staan. De huurders moeten dan ondertekenen dat zij na vijf jaar vertrekken, als zij dan te veel verdienen voor een sociale huurwoning.

Ook voor andere doelgroepen moeten er tijdelijke contracten komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om grote gezinnen die een grote huurwoning nodig hebben tot de kinderen de deur uitgaan.

Hoger inkomen

"Het wordt een vrijwillige keuze", zegt minister Blok voor Wonen. "Het huurcontract voor onbepaalde tijd - dat nu nog standaard is - blijft bestaan. Maar ik krijg de vraag van woningcorporaties uit met name de grote steden om woningen tijdelijk te kunnen aanbieden zodat ze niet de angst hebben dat ze er heel lang aan vastzitten."

"Het is belangrijk dat er meer doorstroming komt", verklaart Blok zijn voorstel. "Er zijn nu mensen die jarenlang moeten wachten, met name in de grote steden. Terwijl er tegelijkertijd mensen in een sociale huurwoning wonen, die inmiddels een hoger inkomen hebben."

Kerntaak

Het kabinet nam vandaag ook besluiten over andere aspecten van het huurbeleid. Zoals VVD en PvdA deze week al afspraken, wordt de huurgrens voor de duurste sociale huurwoningen drie jaar bevroren op 700 euro.

Verder bepaalde het kabinet dat corporaties zich meer moeten gaan richten op hun kerntaak: het huisvesten van lagere inkomens. Het toezicht op de corporaties wordt versterkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl