NOS NieuwsAangepast

Strandtenthouders tegen windpark

Strandtenthouders zijn bezorgd over de gevolgen van de komst van een windpark voor de kust tussen Noordwijk en Zandvoort.

Windmolens van 200 meter hoog op 5 kilometer afstand van de kust verpesten het uitzicht van de badgasten, zeggen de paviljoenhouders. Daardoor zouden toeristen zelfs wegblijven en dat zou banen kosten.

Een delegatie van de Tweede Kamer maakt vanmiddag om 13.00 uur een wandeltocht over het strand van Noordwijk naar Zandvoort. De Kamerleden praten over het effect van windparken op zee, want daar neemt het kabinet binnenkort een beslissing over. Een discussiepunt is vooral hoe ver van de kust de windmolens moeten worden geplaatst.

De exploitanten hopen de Kamerleden ervan te overtuigen dat het windmolenpark verder uit de kust moet komen.

Achterlopen

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is delegatieleider van de wandelende Kamerleden. Zij vindt ook dat goed moet worden gekeken waar de windparken komen. Maar dat ze er moeten komen staat volgens haar vast.

Nederland loopt achter bij de rest van Europa op het gebied van windparken, zegt ze. In het Nederlandse deel van de Noordzee staan nog nauwelijks windmolens.

Poetin

Volgens Van Tongeren is het belangrijk dat Nederland meer eigen energiebronnen krijgt en "minder afhankelijk wordt van dictators zoals de Russische president Poetin".

Overigens zijn de strandexploitanten niet de enige tegenstanders van windmolenparken. Vanmiddag is er ook een demonstratie op de Afsluitdijk tegen de komst van honderd windmolens in het Friese gedeelte van het IJsselmeer. De actievoerders leggen tussen 15.00 en 16.00 uur het verkeer op de Afsluitdijk stil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl