NOS NieuwsAangepast

Meer cipiers dan gevangenen

Nederland telde begin vorige maand 9710 gedetineerden en 9914 gevangenbewaarders, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is voor het eerst dat er meer cipiers zijn dan gevangenen.

Twee weken geleden meldde staatssecretaris Teeven al dat er rekening moet worden gehouden met nieuwe bezuinigingen in het gevangeniswezen, omdat er steeds minder gedetineerden zijn.

Teeven zei toen dat hij niet van plan is om nog meer gevangenissen te sluiten, maar dat hij onderzoekt waar nog kan worden "geschaafd". De staatssecretaris laat op dit moment onderzoeken wat de oorzaken van de leegstand in de gevangenissen zijn.

"Aantal klopt niet"

Abvakabo FNV spreekt de cijfers van Teeven tegen. Volgens de vakbond kan de staatssecretaris niet tellen en zijn er geen 9914 gevangenbewaarders.

"Dit aantal klopt echt niet", zegt onderhandelaar Frans Carbo. "De mensen die Teeven noemt zijn niet allemaal gevangenbewaarder of cipier. Er zitten heel veel mensen bij die op het hoofdkantoor of in de landelijke dienst werken."

Abvakabo FNV zegt dat er juist een tekort is aan gevangenbewaarders. Bij de vakbond zijn ruim driehonderd klachten binnengekomen over onder meer gebrek aan personeel en roosterproblemen. Het tekort leidt volgens de vakbond tot onveilige situaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl