NOS NieuwsAangepast

VVD wil simpeler belastingstelsel

De VVD roept het kabinet op om het belastingstelsel radicaal te veranderen en te versimpelen. In een open brief in de Volkskrant schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat de Belastingdienst zich moet beperken tot de kerntaak: geld innen.

Zijlstra vindt dat belastingen niet meer gebruikt mogen worden om mensen te sturen en te beïnvloeden.

Overzicht kwijt

Hij geeft als voorbeeld "de wildgroei aan fiscale prikkels" om mensen te laten kiezen tussen wel of niet aanleggen van zonnepanelen, roken, elektrisch rijden, schulden maken of groen beleggen. Hierdoor zijn we volgens Zijlstra het overzicht kwijtgeraakt.

Commissie-Van Dijkhuizen

In 2013 kwam de Commissie-Van Dijkhuizen al met een advies over een simpeler belastingstelsel met lagere belastingtarieven, minder aftrekposten en eenvoudiger toeslagen. Het kabinet reageert uiterlijk 1 juli op deze voorstellen.

Staatssecretaris Wiebes is ook voor versimpeling van het belastingstelsel. Vanochtend voor de ministerraad zei hij "dat daar uit alle hoeken en gaten medestanders voor komen" en dat hij daar blij mee is. Ook Wiebes vindt dat het stelsel veel te ingewikkeld is geworden. Hij wilde niet inhoudelijk ingaan op de concrete voorstellen van Zijlstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl