NOS NieuwsAangepast

Tolk Dutchbat: bod onacceptabel

Hasan Nuhanovic, de Bosniër die als tolk werkte voor Dutchbat in Srebrenica, is woedend over de schadevergoeding van 20.000 euro die hij krijgt van de Nederlandse staat. Hij vindt de manier waarop Nederland dit besluit heeft genomen onacceptabel: "Het is een eenzijdig besluit dat ik niet kan accepteren. Ik weiger op deze manier behandeld te worden."

Het gaat de voormalige tolk van Dutchbat niet om de hoogte van de schadevergoeding, maar over de manier waarop het besluit genomen is. "Ik wil in gesprek met Nederland, ik wil echte onderhandelingen over smartegeld."

20.000 euro

Vandaag werd bekend dat de Nederlandse staat 20.000 euro schadevergoeding per persoon betaalt aan vier nabestaanden van drie Bosniërs die in 1995 werden weggestuurd van de basis van Dutchbat bij Srebrenica. Ook eventuele materiële schade krijgen de nabestaanden vergoed.

Advocaat Liesbeth Zegveld die de nabestaanden bijstaat, noemde de schadevergoeding respectloos.

Srebrenica

Hasan Nuhanovic werkte voor Dutchbat toen de moslimenclave Srebrenica in 1995 in handen viel van de Serviërs. Veel moslims zochten bescherming op de Nederlandse basis, maar mochten daar niet blijven. Ook de vader en broer van Nuhanovic werden van de basis weggestuurd. Zij werden door de Serviërs gedood.

Nuhanovic begon een zaak tegen de Nederlandse staat, samen met drie nabestaanden van een Bosnische elektriciën die voor Dutchbat werkte. Ook hij mocht niet op de basis blijven en is gedood door de Serviërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl