NOS NieuwsAangepast

VN-vredesmacht naar CAR

De VN stuurt later dit jaar een vredesmacht van bijna 12.000 militairen naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Het land wordt geteisterd door geweld tussen moslims en christenen.

Op dit moment is een vredesmacht van zo'n 6000 man van de Afrikaanse Unie actief in de CAR. Deze wordt bijgestaan door 2000 Franse militairen.

Konvooien

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem besloten dat een VN-vredesmacht de Afrikanen gaat vervangen, maar wel pas in september. In het mandaat van de vredesmacht staat dat de blauwhelmen burgers en humanitaire konvooien gaan beschermen, milities gaan ontwapenen en de openbare orde gaan handhaven.

In de CAR brak religieus geweld uit nadat moslimrebellen vorig jaar maart president Bozize afzetten. Daarna maakten de rebellen zich schuldig aan gewelddadigheden tegen met name de christelijke meerderheid in het land.

Christelijke milities

Nadat de rebellenleider in januari was afgetreden, begonnen christelijke milities moslims aan te vallen. Het geweld heeft inmiddels aan meer dan duizend mensen het leven gekost. De interim-regering heeft nog weinig tegen het geweld kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl