NOS NieuwsAangepast

Van Raak leidt onderzoek enquêtes

SP-Kamerlid Van Raak wordt voorzitter van de Kamercommissie die parlementaire enquêtes gaat onderzoeken. De Kamer besloot in december vorig jaar dat een tijdelijke commissie moet bekijken of parlementaire enquêtes verbeterd kunnen worden.

De Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel -commissie de Wit-deed eerder aanbevelingen voor verbeteringen en aanscherpingen van de Wet op de Parlementaire Enquête 2008.

De commissie kijkt ook naar de mogelijkheden van een snelle en korte parlementaire ondervraging onder ede. De Kamer stemde vorig jaar in met een voorstel daarvoor van ChristenUnie-Kamerlid Seegers. In Engeland en de Verenigde Staten is dit al jaren een gebruikelijke methode.

Jurist Sandor Loeffen promoveerde op dit onderwerp. Hij kwam tot de conclusie dat deze methode belangrijk kan zijn om de informatiepositie van het parlement te vergroten en de betrokkenheid van burgers te verbeteren.

In de tijdelijke commissie zitten verder de Kamerleden van der Linde (VVD), Vermeij (PvdA), Van Hijum (CDA), Koolmees (D66), en Van Vliet (oud-PVV)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl