NOS NieuwsAangepast

Poetin: gascrisis kan Europa raken

De Russische president Poetin heeft Europese landen gewaarschuwd dat de situatie in Oekraïne gevolgen kan hebben voor de gasleveranties aan Europa.

Poetin heeft een brief geschreven aan achttien leiders van Europese landen waaraan Rusland gas levert. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft Nederland geen brief ontvangen.

Oekraïne, dat grotendeels afhankelijk is van Russisch gas, heeft een miljardenschuld aan het Russische gasbedrijf Gazprom. In de brief schrijft Poetin dat Oekraïne daarom het gas vooraf moet gaan betalen.

Als dat niet gebeurt, zal Gazprom de gasleverantie aan Oekraïne "helemaal of gedeeltelijk stoppen". Volgens Poetin dreigt dan het gevaar dat Oekraïne de doorvoer naar Europa stillegt. Hij roept de Europese landen op om Oekraïne geld te geven voor het betalen van de gasrekening.

Gaskraan dicht

De gasleidingen van Rusland naar Europa lopen via Oekraïne. In het verleden heeft Rusland de gaskraan naar Oekraïne een paar keer dichtgedraaid vanwege een conflict over de rekening. Daardoor kwamen inwoners van een aantal Europese landen in de kou te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl