NOS WielrennenAangepast

Armstrong noemt namen onder ede

Lance Armstrong heeft in verklaringen onder ede namen genoemd van mensen die hem geholpen hebben bij zijn dopinggebruik. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today. Armstrong werd november vorig jaar onder ede gehoord, maar pas nu zijn uitspraken uit dat verhoor naar buiten gekomen.

Het is de eerste keer sinds zijn dopingbiecht bij Oprah Winfrey vorig jaar januari, dat er officiële verklaringen van Armstrong naar buiten komen.

Johan Bruyneel

Armstrong zou volgens USA Today onder anderen de naam hebben genoemd van Johan Bruyneel, die in de jaren '90 de ploegleider was van Armstrong. "Johan Bruyneel heeft deelgenomen of geholpen bij het gebruik van prestatiebevorderende middelen van Armstrong en hij wist van het gebruik door hun gesprekken en acties", staat in de verklaring die woensdag werd uitgegeven.

Naast Bruyneel worden ook drie artsen (Michele Ferrari, Luis Garcia del Moral, Pedro Celaya) een trainer (Pepi Marti) en een masseuse (Emma O'Reilly) genoemd die Armstrong geholpen zouden hebben bij het leveren van doping. Ook worden mechanicien Julien de Vriese en Philippe Maire, die onder de codenaam 'Motoman' als koerier optrad, genoemd. Zij zouden Armstrong tijdens koersen de doping hebben aangereikt.

Eis: drie miljoen dollar

Armstrong liet in het interview met Oprah Winfrey in januari 2013 geen namen vallen. De zitting in november waar hij wel namen heeft prijsgegeven, is aangespannen door de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Acceptance Insurence. De verzekeraar eist drie miljoen dollar van Armstrong vanwege alle - volgens de maatschappij - onterecht uitgekeerde bonussen die hij kreeg voor zijn overwinningen in de Tour de France.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl