NOS NieuwsAangepast

Wasbeerhond definitief in NL

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar de wasbeerhond. Bekeken wordt of het roofdier te veel problemen veroorzaakt voor de volksgezondheid of de natuur, schrijft staatssecretaris Dijksma van Natuur in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens het ministerie heeft de wasbeerhond zich permanent in Nederland gevestigd, omdat het dier zich hier al twee jaar heeft voortgeplant.

Nachtdier

De wasbeerhond, een nachtdier van ongeveer vijftig centimeter, komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Tussen 1928 en 1957 is het dier in de voormalige Sovjet-Unie uitgezet en heeft het zich over Europa verspreid.

De beesten eten kleine knaagdieren, vogels, eieren, visjes en planten. In Duitsland zijn er een paar jaar geleden al zo'n 30.000 afgeschoten.

De NVWA moet nu kijken of de wasbeerhond schadelijk is voor de natuur in Nederland. Als het dier op de lijst invasieve (schadelijke) exoten komt, kan het bestreden worden, bijvoorbeeld door de jacht.

Bont

De wasbeerhond wordt in sommige Aziatische landen, zoals China, gefokt voor het bont. Het dier behoort tot de hondenfamilie en lijkt alleen vanwege zijn vacht op een wasbeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl