NOS NieuwsAangepast

Griekenland haalt 3 miljard op

Griekenland is zeer succesvol geweest bij de uitgifte van staatsleningen. De belangstelling onder beleggers was zo groot dat de lening bijna 7 keer is overtekend.

Meer dan 550 beleggers toonden belangstelling voor de schuld, maar niet iedereen kreeg wat hij wilde. Griekenland heeft uiteindelijk voor 3 miljard euro aan leningen uitgezet, met een looptijd van 5 jaar en een rente van 4,75 procent. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën vanmiddag bekend gemaakt. Negentig procent van de beleggers betreft buitenlandse partijen.

Het was voor het eerst sinds de schuldencrisis begin 2010 dat Griekenland weer de markt opging om geld op te halen.

Dieptepunt crisis

De afgelopen 4 jaar zaten de kapitaalmarkten voor Griekenland volledig op slot en moest het land meer dan 200 miljard lenen van de Europese landen en van het IMF.

Tijdens het dieptepunt van de crisis liep de rente op bestaande tienjarige staatsleningen op tot meer dan 40 procent. In 2012 moesten beleggers zelfs een groot deel van die schuld kwijtschelden.

Test

De Griekse overheid ziet de uitgifte van vandaag als een test. Veel interesse betekent een hernieuwd vertrouwen in Griekenland. Het land krijgt de overheidsfinanciën beter op orde en ook de economische teruggang lijkt tot staan gebracht.

Maar er is ook kritiek. Griekenland heeft een totale staatsschuld van 320 miljard, dat is 175 procent van het bbp. Binnen Europa is afgesproken dat de schuld niet boven 60 procent van het bbp zou mogen komen.

Onhoudbaar

Veel economen verwachten dan ook dat Griekenland dit jaar nog een nieuwe lening nodig heeft van Europa of moet onderhandelen over het kwijtschelden van een deel van de huidige noodhulp.

Eerder werden de voorwaarden voor Griekenland al flink versoepeld. Zo betaalt het land 1,5 procent voor de noodleningen en hoeft Griekenland pas in 2040 te beginnen met terugbetalen.

Dat beleggers desondanks bereid zijn om 3 miljard aan Griekenland te lenen, komt doordat ze erop vertrouwen dat Europa het land nooit zal laten vallen. De marktrente was, na eerste handel meteen opgelopen naar 4,95 procent; een teken dat de eerste beleggers meteen hun winst pakten. Maar ook dat is in de huidige markt nog altijd een heel aantrekkelijk rendement voor beleggers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl