Huizenprijzen stijgen weer

Het herstel van de huizenmarkt houdt aan. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn woningen gemiddeld 1,2 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder, meldt makelaarsvereniging NVM. Het is voor het eerst in drie jaar dat de huizenprijzen stijgen. Een gemiddelde woning kost nu 209.000 euro.

De woningverkoop steeg ook, met 41,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen waren er wel net strengere hypotheekregels ingevoerd, waardoor de verkoop een dieptepunt bereikte.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 daalde de verkoop met 8,1 procent, maar in de laatste maanden van een jaar worden er bijna altijd meer huizen verkocht dan in de eerste maanden. De daling is lager dan het langjarig gemiddelde van 10 procent en de NVM spreekt daarom van een goede start van het jaar.

Regionale verschillen

De NVM constateert wel grote regionale verschillen op de huizenmarkt. In veel regio's daalden de prijzen nog, zoals in de Bollenstreek (-4,6%), Noordoost-Groningen (-17,6%) en Zuidoost-Drenthe (-6,9%). In Amsterdam daarentegen stegen de prijzen 5,3 procent. Andere stijgers waren onder meer Nijmegen (+3,5%), Utrecht (+2%) en de kop van Overijssel (+4,7%).

Ook qua woningtype zijn er flinke verschillen. Vrijstaande woningen (-1%) daalden in prijs. De prijs van twee-onder-een-kapwoningen bleef gelijk. Tussenwoningen (+0,5%), hoekwoningen (+2,2%) en appartementen (+2,9%) stegen in prijs.

De NVM verwacht dat de huizenmarkt zich in het tweede kwartaal van dit jaar verder zal herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl