NOS NieuwsAangepast

Oost-Oekraïne: gespannen rust

In de Oost-Oekraïense steden Donetsk en Loegansk is het rustig, zo'n 24 uur voordat het ultimatum van de regering aan de pro-Russische bezetters afloopt.

Afgelopen nacht waren er geen ongeregeldheden in beide steden, zegt correspondent David Jan Godfroid, die in Donetsk is. De verwachting is dat een speciale politie-eenheid vanavond of vannacht een einde maakt aan de bezetting van een provinciekantoor in Donetsk en een gebouw van de veiligheidsdienst SBU in Loegansk.

Godfroid zegt dat rond het bezette provinciekantoor in Donetsk barricades zijn opgeworpen, maar dat het in de rest van de stad rustig is.

Munitie

Vooral in Loegansk wordt gevreesd voor een confrontatie tussen pro-Russische betogers en de politie. De bezetters van het gebouw van de veiligheidsdienst hebben wapens buitgemaakt uit een munitiekamer.

Rond beide steden zijn volgens Godfroid pantservoertuigen gesignaleerd van Oekraïense politie-eenheden. Die zouden zich voorbereiden om in te grijpen. "Als je dan tegen bewapende bezetters komt te staan, kan het wel eens uit de hand lopen", zegt Godfroid.

De gouverneur van de regio beloofde de bezetters gisteren dat ze niet vervolgd worden als ze vrijwillig het gebouw verlaten. Interim-president Toertsjinov herhaalde dat vandaag, maar volgens Godfroid is de kans niet heel groot dat ze op dat aanbod ingaan.

Charkov

In Charkov, met 1,5 miljoen inwoners de tweede stad van het land, is het "verpletterend rustig", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. Eergisteren werd daar een anti-terreuroperatie gehouden om een gebouw van het provinciale parlement te ontruimen. Ruim zeventig mensen zijn er opgepakt.

De spanning is nu weg, zegt Groot Koerkamp. "Er is bijna geen politie. Alleen bij de rechtbank in een buitenwijk, waar de arrestanten worden voorgeleid, staan betogers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl