NOS NieuwsAangepast

Reders woest op PvdA

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is verontwaardigd en teleurgesteld over het besluit van de PvdA om niet in te stemmen met een plan om bewapende particuliere beveiligers toe te laten op koopvaardijschepen. Volgens de voorzitter van de reders, oud-PvdA-minister Tineke Netelenbos, laat de partij de koopvaardij aan zijn lot over.

Gisteren werd duidelijk dat de PvdA niet instemt met het kabinetsplan. Volgens de partij is het meesturen van particulieren een te drastische stap. De PvdA zegt dat er vorig jaar geen enkel schip voor de kust van Somalië is gekaapt. Er werden overigens wel schepen aangevallen.

Netelenbos zei in het Radio 1 Journaal dat ze verbaasd is over de stellingname van haar eigen partij. "Als een ding centraal zou moeten staan voor de PvdA, dan is het wel het beschermen van werknemers en daar gaat dit over."

"Niet flexibel"

Ze is er ook niet over te spreken dat er juist volgende week een plan wordt gelanceerd dat de steun zou hebben van alle belanghebbenden. De ministers Hennis (Defensie), Timmermans (Buitenlandse Zaken), Schultz (Verkeer) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) erkennen volgens Netelenbos allemaal dat de beveiliging door de marine soms niet flexibel genoeg is.

Nederlandse schepen worden nu door de marine beveiligd met zogeheten VPD's, Vessel Protection Detachments. De mariniers kunnen worden ingehuurd door de reders, maar die vinden de kosten van 5000 euro per dag te hoog.

Illegaal

Netelenbos benadrukt dat koopvaardijschepen niet onbeveiligd voor de kust van Somalië kunnen varen. Alle andere Europese landen staan volgens haar privébeveiligers op koopvaardijschepen toe.

Het argument dat er vorig jaar geen schepen zijn gekaapt, is volgens Netelenbos niet overtuigend. Ze wijst erop dat dat komt doordat veel landen hun marine in de regio hebben ingezet. Ook Nederland is bij Somalië actief. Verder zouden bedrijven nu desnoods illegaal zelf beveiliging regelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl