NOS VoetbalAangepast

Geniepig goaltje kan AZ helpen

Veel illusies hoeft AZ zich niet meer te maken in de Europa League. De Alkmaarders beginnen de return tegen Benfica in de kwartfinales immers met een 1-0 thuisnederlaag in het achterhoofd. "Maar ik kan toch moeilijk zeggen: we hebben helemaal geen kans", houdt AZ-trainer Dick Advocaat de moed erin.

"Dat hoef ik ook niet te zeggen. Zij kunnen wel een off-day hebben en wij juist een hele goeie dag. Maar het wordt natuurlijk wel een heel lastige wedstrijd", erkent de ervaren oefenmeester niettemin.

De ontmoeting met de Portugese (en Europese) topclub heeft echter nog een andere kant. "Voor AZ is het toch geweldig om hier te spelen? In een prachtig stadion. Ik hoef weinig tegen de spelers te zeggen voor de wedstrijd van donderdagavond."

Kleine pijntjes

Het is nog even de vraag welke elf Advocaat kan laten opdraven in het imposante Estádio da Luz in Lissabon. Het lange seizoen lijkt zijn tol te gaan eisen. Roy Beerens, Jeffrey Gouweleeuw en Simon Poulsen kampen met kleine pijntjes.

"We hebben het seizoen met een kleine groep gedaan, veertien, vijftien spelers. En wij hebben een ploeg die het ook moet hebben van keihard werken. Als je dan ziet dat sommigen al op 57 wedstrijden staan dit seizoen... Dan herstel je niet meer zo snel van blessures."

Risico's zal Advocaat, die weer kan beschikken over de van een schorsing terugkerende Jan Wuytens, dan ook uit de weg gaan. "Het moet niet zo zijn dat als zij tegen Benfica spelen, ze dan de rest van het seizoen er niet meer bij kunnen zijn. Want hopelijk halen we de play-offs en dan willen we het ook zo goed mogelijk doen."

Snelheid voorin

Tactisch heeft de coach zijn plan wel klaar. "Het belangrijkste zal zijn dat we veel mensen rond de bal hebben. Want de spelers van Benfica zijn allemaal handige jongens. Als we compact spelen, kunnen we het iedere ploeg lastig maken."

"Misschien onderschatten ze ons wel", blijft hij hoopvol. "Ik verwacht dat zij aanvallender gaan spelen dan in Alkmaar. Als wij dan met onze snelheid voorin een geniepig goaltje maken, is het meteen een wedstrijd. Dan wil ik het allemaal nog wel zien. In voetbal is alles mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl