NOS NieuwsAangepast

Geen privébewakers op schepen

De PvdA stemt niet in met het kabinetsplan om bewapende particuliere beveiligers toe te laten op koopvaardijschepen. Daardoor is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan.

Het kabinet wil in sommige gevallen het meesturen van bewapende particuliere beveiligers bij schepen die langs Somalië varen toestaan. De meeste EU-landen doen dit al of zijn er mee bezig. VVD en PVV steunen het plan wel.

Te drastische stap

Volgens de PvdA is het meesturen van particulieren een te drastische stap, die ook niet nodig is. De partij wijst erop dat in 2013 geen enkel schip voor de kust van Somalië is gekaapt.

Nederlandse schepen worden beveiligd door de marine met zogeheten VPD's, Vessel Protection Detachments. Volgens de minister van Defensie zouden alleen in "uitzonderlijke omstandigheden'' particuliere beveiligers worden ingezet.

Reders pleiten al langer voor bewapende particuliere beveiligers op schepen. Volgens hen zijn de kosten voor marine-VPD's te hoog, en zijn de VPD's niet flexibel genoeg. De PvdA ziet die knelpunten ook. maar denkt dat de problemen door de overheid moeten worden opgelost en niet door het inzetten van privébeveiligers.

Voor de VVD is de opstelling van coalitiepartner PvdA een zware tegenvaller. De partij pleit al jaren voor de toelating van particuliere beveiligers en had hoop dat het met partijgenoot Hennis op defensie ook zou gaan lukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl