NOS NieuwsAangepast

"Defensie fout bij dood sergeant"

Bij de dood van een sergeant van de Luchtmobiele Brigade in 2011 maakte Defensie tientallen fouten. Dat meldt het programma EenVandaag Dossier op basis van een vertrouwelijk rapport van Defensie.

De 20-jarige Boy van Geffen moest tijdens een oefening in Weert een zelfverdedigingsparcours afleggen waarbij hij zich moest verweren tegen tegenstanders. Hij was volgens het programma nog nooit zo erg in elkaar geslagen. Na de training raakte hij onwel. Hij overleed zes dagen later in het ziekenhuis aan de gevolgen van zwaar hersenletsel.

Het tv-programma legde het medische rapport en hersenscans voor aan een neurochirurg. Volgens hem is het hersenletsel veroorzaakt door harde klappen en is Van Geffen door elkaar geschud.

Groot risico

Volgens de vertrouwelijke documenten waren er tijdens de training te weinig instructeurs om toezicht te houden en was er onduidelijkheid over de taken. Ook werd er niet goed rekening gehouden met de risico's.

De uitkomsten staan haaks op wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het incident zei. Na enkele weken liet de raad weten dat er geen structurele tekorten naar voren waren gekomen waaruit lering kon worden getrokken. De raad stopte daarom met het onderzoek.

Rillingen

De militaire vakbonden AFMP en ACOM reageren geschokt. ACOM-voorzitter Kleian noemt de oefening ongenadig hard. Hij zegt tegen EenVandaag Dossier dat Defensie oliedom bezig was en vroeg om ellende.

Ook AFMP-voorzitter Snels zegt dat er veel fout is gegaan. "Om heel eerlijk te zijn, liepen de koude rillingen me over de rug", zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl