NOS NieuwsAangepast

Spionagecontacten zaak ministers

Bij het uitwisselen van data met buitenlandse veiligheidsdiensten worden de verantwoordelijke ministers voortaan meer betrokken. Dat zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanavond in de Tweede Kamer.

De ministers gaan vaker zelf beoordelen of de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD wel moeten samenwerken met de veiligheidsdiensten van andere landen. Plasterk zal dat doen voor de AIVD, minister Hennis van Defensie voor de MIVD.

Privacy in geding

De Tweede Kamer drong al meermalen aan op een andere werkwijze en nieuwe afspraken met de Amerikanen.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kwam vorig jaar met onthullingen over de werkwijze van de Amerikanen. In het kader van terrorismebestrijding werden miljoenen burgers en ook staatshoofden van bondgenoten bespioneerd.

Volgens de Kamer hebben de geheime diensten de afgelopen jaren meer technologische mogelijkheden gekregen om data te verzamelen, maar komt de privacy van burgers daarmee in het geding. Daarom zijn volgens de Kamer nieuwe afspraken nodig. Bovendien moet het vertrouwen worden hersteld door de diensten en door de Amerikanen.

'Naief'

Plasterk erkende dat het vertrouwen een deuk heeft opgelopen. Maar hij wees er ook op dat de Amerikanen zelf ook beseffen dat de balans tussen veiligheid en privacy is doorgeslagen. Hij noemde de speech van president Obama daarover. "De Amerikanen beseffen dat het anders moet".

Het SP-Tweede Kamerlid Van Raak vroeg zich in een reactie af of het niet naïef is erop te vertrouwen dat de Amerikanen zich gaan gedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl