NOS NieuwsAangepast

Ultimatum Kiev: overleg of geweld

Pro-Russische activisten moeten voor vrijdagmorgen hun bezetting van regeringsgebouwen in Oost-Oekraïne staken, eist de Oekraïense regering. Als ze niet bereid zijn tot overleg, laat Kiev de gebouwen ontruimen door veiligheidstroepen.

Aanhangers van het Kremlin houden overheidsgebouwen bezet in de steden Donetsk en Loegansk. In de stad Charkov bivakkeren tegenstanders van de Oekraïense regering achter barricaden op straat.

De VS twijfelt er niet aan dat Rusland achter de bezetting van de overheidsgebouwen zit, verklaarde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Nuland vanmiddag.

Grimmig

Rondom het bezette provinciehuis in Donetsk zijn hoge barricaden opgeworpen om de veiligheidstroepen tegen te houden, meldt correspondent David Jan Godfroid vanuit de industriestad. Tientallen lokale activisten staan voor het pand, gewapend met stenen en stokken.

Terwijl de stemming in de directe omgeving van het gebouw grimmig is, gaat in de rest van Donetsk het leven gewoon verder. Mensen genieten er van het mooie weer, aldus Godfroid.

Bewapend

In Loegansk is het hoofdkwartier van de Oekraïense veiligheidsdienst bezet. Afgelopen nacht lieten de bezetters 56 gijzelaars gaan.

De activisten in het gebouw beschikken over zware wapens en explosieven, afkomstig uit het magazijn van de veiligheidsdienst.

De bezetters en hun sympathisanten verzetten zich tegen de pro-westerse regering in Kiev en roepen president Poetin op in te grijpen.

Oproep

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische ambtgenoot Lavrov hebben alle partijen opgeroepen om de manifestaties in Oost-Oekraïne via overleg te beëindigen, heeft het Kremlin laten weten.

Volgende week overleggen de VS, de EU, Rusland en Oekraïne op hoog niveau over de crisis in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl