NOS SportAangepast

Hoofddorp klaar voor Major League

Juli 2015. 30.000 fans kijken in Hoofddorp naar een wedstrijd tussen twee professionele honkbalteams uit de Major League. Het lijkt vreemd, maar de Major League Baseball gaat de grens over en komt naar Nederland.

Dit seizoen, dat nog maar net is begonnen, openden Los Angeles Dodgers en Arizona Diamondbacks het officiële honkbalseizoen in Australië. Volgend jaar moeten er in Nederland drie wedstrijden worden gespeeld in het nieuwe stadion in Hoofddorp, dat donderdag wordt geopend.

Bijzondere omgeving

Harde afspraken zijn er nog niet, maar Hoofddorp is er klaar voor. Het stadion is gebouwd naar Amerikaans voorbeeld. De MLB heeft zich ook nadrukkelijk met de bouw bemoeid. Stoeltjes die voorzien zijn van een bekerhouder, een fitness-ruimte die aan de kleedkamer grenst en een bullpen (plaats waar werpers zich opwarmen) waar de coach naartoe kan bellen.

Het is er allemaal. "Alsof je over een springtraining-faciliteit loopt met daarbij een klein stadion", zegt Robert Eenhoorn, de technisch directeur van de Nederlandse honkbalbond. Eenhoorn speelde in de Verenigde Staten onder meer bij New York Yankees. "Ik heb het geluk gehad om te mogen spelen in een aantal accommodaties en kan vergelijken. Dit is absoluut een bijzondere omgeving."

Van Australië naar Europa

De Major League Baseball is constant op zoek naar nieuwe markten om winst te maken. Na Australië zijn de ogen nu op Europa gericht. "De MLB wil graag landen in Europa", zegt Maarten Broersen, voorzitter van de Stichting ETO en verantwoordelijk voor de exploitatie van de accommodatie.

"Ze willen heel graag een plek hebben waar ze terecht kunnen. De drie wedstrijden die ze hier spelen zien ze als opener naar hun ambities verderop in de tijd. 'Als jullie het gaan bouwen, kunnen we dan niet gezamenlijk om de tafel gaan zitten?' Zo zijn we stapje voor stapje verdergegaan."

Uiteindelijk moet de MLB Hoofddorp als een Europese verzamelplek van talent gaan zien. Jonge honkballers die de grote plas over zouden kunnen, moeten dat vanuit Hoofddorp gaan doen. Daar kan de Major League evenementen organiseren.

Gateway to Europe

"Als de MLB slim is, is dit de 'Gateway to Europe' voor hen. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier niet volop gebruik van gaan maken", zegt Eenhoorn, die met de KNBSB ruimtes gaat huren op de nieuwe accommodatie.

De MLB-wedstrijden die in 2015 in Nederland moeten worden gespeeld, zijn drie duels tussen twee ploegen. De bedoeling is dat het vóór de All Star Game gaat gebeuren en dus zullen er twee Major League-ploegen en hun gevolg in de eerste of tweede week van juli in Hoofddorp neerstrijken.

"Goed voor Nederlands honkbal"

Eenhoorn: "Dit kan enorm bijdragen aan de ontwikkeling van de sport in Nederland. Dat is nu eigenlijk al gebeurd, want we hebben de mooiste faciliteit van Europa. Daarnaast kunnen we in Nederland laten zien wat de kwaliteit van tophonkbal is."

De grote investering in een stadion doet wellicht vreemd aan, omdat het Nederlandse honkbal met een aantal problemen kampt. Teams hebben financiële problemen en de organisatie van de Haarlemse Honkbalweek verloopt niet vlekkeloos.

"Het is niet zo dat de KNBSB een pot met geld had en zei: dit gaan we in een stadion stoppen in plaats van in de honkbalweek of in clubs", zegt Eenhoorn. "Dit was een kans. Hoofddorp Pioniers moest verhuizen. Daar hebben we de contacten met de Major League aan gekoppeld."

Kwartiertje genieten

Het stadion heeft 635 vaste zitplaatsen. Dat kan voor tijdelijke evenementen worden uitgebreid naar 30.000 plekken. Major League heeft informeel al toegezegd te komen. De opbrengsten van de duels in 2015 zijn al deels in de begroting opgenomen. "Dit is de eerste mogelijkheid die ze krijgen in Europa en die gaan ze met beide handen aanpakken", aldus Broersen.

"Ik durf er wel wat voor in het vuur te steken. Geweldig toch? Het gebeurt me nog weleens dat ik het even druk heb. Dan ga ik in de dug-out zitten, even een kwartiertje genieten. Als je van honkballen houdt, hoef je dat niet uit te leggen. Dit is zo verschrikkelijk mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl