NOS NieuwsAangepast

Natte lente in 2015 door El Niño

Een nieuwe El Niño kan het weer wereldwijd gaan beïnvloeden. De verwachting is dat het water in de Stille Oceaan de komende maanden sterk opwarmt, waarna het effect merkbaar wordt, melden meteorologen.

El Niño kan grote gevolgen hebben die kunnen leiden tot veel schade en slachtoffers. Een krachtige El Niño kan meer dan een jaar aanhouden.

De komende maanden kan El Niño zich ontwikkelen. Waarschijnlijk zijn de eerste gevolgen in de tweede helft van dit jaar merkbaar.

Passaatwinden

NOS-weerman en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke houdt nog wel een slag om de arm: "Meteorologen houden de Stille Oceaan de komende maanden scherp in gaten om te zien of de opwarming van het zeewater inderdaad uitgroeit tot een El Niño."

El Niño is de benaming voor opwarming in het tropische deel van de Stille Oceaan, van de kust van Peru tot aan Indonesië, langs de evenaar. De windrichting van de passaatwinden en de temperatuurverdeling van het water veranderen. Dat heeft wereldwijd invloed op het weer.

Regen en droogte

Zo kan het verschijnsel in Zuid-Amerika leiden tot zware regenval met overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. In Zuidoost-Azië en Australië leidt het meestal tot hittegolven en droogte, waardoor bosbranden kunnen ontstaan.

De laatste grote El Niño was in 1997-1998. Die leidde tot 30 miljard euro schade en 23.000 doden. Toen had het verschijnsel invloed op het weer in meer dan zestig landen. In 41 landen waren overstromingen, in 22 landen droogte.

In Nederland leidt een aanhoudende El Niño meestal tot een natte lente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl