NOS NieuwsAangepast

Nieuwe beelden van 't oude R'dam

Ze lagen tientallen jaren in een kist op zolder: dertig filmpjes van de vooroorlogse binnenstad van Rotterdam. Het beeldmateriaal uit de jaren twintig is gevonden door Jacqueline Herrema, een achternicht van de maker. De filmpjes zijn in prima staat en geschonken aan het Stadsarchief Rotterdam.

Rotterdammer Gotthard Pieter Spoel schoot de beelden tussen 1920 en 1930. Die laten de historische binnenstad zien die door het Duitse bombardement in 1940 grotendeels werd verwoest.

Onder meer de Delftsche Poort is te zien. Ook de oude Diergaarde die in het centrum stond, het Willemsplein, de Blaak, de oude haven en de Kolk zijn op bewegend beeld vastgelegd.

Gegoede familie

Herrema ging op zoek naar het materiaal door verhalen die in de familie de ronde deden. "Ik zocht naar informatie over de familie omdat er werd gezegd dat wij voor de oorlog een 'gegoede' familie waren. Daar wilde ik meer over weten."

Na de vondst wilde Herrema de filmpjes bekijken, maar dat bleek erg lastig. "Het materiaal is vastgelegd op spoelen van het zeldzame Baby Pathé 9,5 millimeter formaat. Dat werd in de jaren twintig veel gebruikt, maar daarna eigenlijk niet meer."

Via het Stadsarchief Rotterdam is het uiteindelijk gelukt het materiaal af te spelen en te digitaliseren.

Familiebijeenkomst

Volgende maand komt de familie bij elkaar om de filmpjes te bekijken. "We willen weten wie er op de beelden staan. We gaan met de familie op zoek naar de namen van de mensen die we zien", zegt Herrema. De beelden zijn geschonken aan het Stadsarchief omdat "iedereen ervan moet kunnen genieten".

Het materiaal is niet het oudste bewegende beeld van de Maasstad. In 1899 bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan de stad. De rijtoer die zij door het centrum maakte, is ook vastgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl