Griekenland weer de markt op

Griekenland gaat voor het eerst sinds 2010 weer staatsobligaties uitgeven en op eigen kracht geld ophalen op de internationale kapitaalmarkten. De obligaties hebben een looptijd van vijf jaar. Griekenland hoopt er morgen twee miljard euro mee op te halen.

De rente op een 10-jaarslening daalde na aankondiging voor het eerst in vier jaar onder de 6 procent. Op het hoogtepunt van de financiële crisis rond Griekenland in 2012 stond de rente zelfs even boven de 40 procent. Een rente die hoger is dan 7 procent wordt gezien als financieel onhoudbaar voor een land.

Sinds het begin van de Griekse schuldencrisis in 2010 had Griekenland geen toegang meer tot de internationale kapitaalmarkt omdat niemand meer geld durfde uit te lenen aan het land. Griekenland was volledig afhankelijk van steun van het Europees noodfonds en het IMF, maar moet als tegenprestatie fors bezuinigen en hervormen.

Verkenning

De huidige afspraken met Griekenland lopen aan het eind van het jaar af, en dus wil Griekenland graag verkennen of ze weer op de kapitaalmarkt kan lenen.

In de hele eurozone staan de rentes die betaald worden op staatsobligaties op historisch lage niveaus, dus Athene beschouwt het moment als gunstig. De verwachting is dat vooral Griekse banken en een beperkt aantal internationale investeerders de vijfjaarsobligaties zullen kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl