NOS NieuwsAangepast

Israel: geen contact Palestijnen

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn ministers opgedragen geen contact meer op te nemen met hun Palestijnse ambtgenoten. De maatregel is een vergelding voor de Palestijnse aanmelding bij 15 organisaties en verdragen van de Verenigde Naties.

De Israëlische functionaris die het nieuws bekendmaakte, zei dat de maatregel niet geldt voor de voornaamste Israëlische onderhandelaar, minister Tzipi Livni. Ook op ambtelijk niveau worden de banden niet doorgesneden.

Schouderophalen

De Israëlische stap is met schouderophalen ontvangen door woordvoerder Bsaiso van de Palestijnse regering. Hij wees erop dat er nauwelijks contacten op hoog niveau zijn met Israël. De Palestijnen zijn er wel bang voor dat Israël de maandelijkse afdracht van belastinginkomsten opschort of stopzet.

In het vredesoverleg onder Amerikaanse leiding was afgesproken dat Israël in vier etappes 104 Palestijnse gevangenen zou vrijlaten. Israël weigert de laatste fase uit te voeren. De Palestijnen hadden beloofd gedurende het overleg niet via de VN erkenning van een Palestijnse staat te zoeken.

De Palestijnen verwijten Israël verder dat het land in strijd met de afspraken doorbouwt op Palestijns gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl