NOS NieuwsAangepast

'John Smith' weet niet wie hij is

Hij werd in december in de sneeuw in Oslo gevonden, spreekt vijf talen en heeft geen idee wie hij is. 'John Smith', zoals hij zichzelf nu noemt, is een man van ergens in de twintig en lag uren in coma in een Noors ziekenhuis. Met zijn toestemming heeft de Noorse politie nu een foto van hem vrijgegeven, in de hoop dat iemand hem herkent.

Smith werd wakker met snijwonden op zijn lichaam en een baard van ongeveer drie dagen. "Dat was op 15 december, dus ik denk dat er iets gebeurd is op 12 december", zegt hij tegen het Noorse NRK. Volgens een woordvoerder van de Noorse politie is de kans groot dat Smith slachtoffer is geworden van een misdrijf.

Interpol

Het is voor Smith een raadsel waarom hij in Noorwegen is. Hij spreekt de taal niet en kent ook niemand in het land. Zelf denkt Smith dat hij uit Tsjechië komt, dat is de taal die hij het beste spreekt en begrijpt. Verder spreekt hij Engels met een Oost-Europees accent, Slowaaks, Pools en Russisch.

Zijn foto en vingerafdrukken werden via Interpol naar Oost-Europese politiekorpsen gestuurd, maar daar kwam hij niet in de systemen voor. "Ik hoopte dat ik een crimineel was, dan wisten ze tenminste wie ik ben", aldus Smith.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl