NOS WielrennenAangepast

"Gele en rode kaarten in wielrennen"

De voorzitter van de Belgische wielerbond Tom Van Damme opteert voor een systeem om renners in de toekomst te straffen voor het veroorzaken van valpartijen. Aanleiding is de ophef na de Ronde van Vlaanderen, waar afgelopen zondag meerdere renners onderuit gingen.

Roekeloze renners zouden de gevolgen van hun rijgedrag moeten ondervinden. "We zouden kunnen nagaan of een systeem met gele en rode kaarten, op basis van televisiebeelden, helpt. Daarna kunnen we een waarschuwing geven die een schorsing mogelijk maakt."

Van Damme erkent de moeilijkheden, zoals de kleine wegen in Vlaanderen en een (te) groot peloton. Nu verschijnen ruim tweehonderd renners aan de start. "Het zou een groot verschil maken als we teruggaan naar een peloton tussen de 140 en 160 renners."

Ook spelen opgefokte ploegleiders een rol tijdens een koers. Ze willen dat hun renners op belangrijke momenten vooraan in de wedstrijd zitten. "De oortjes, die maken de renners agressief en op een gegeven moment te wild", vindt Van Damme, die benadrukt dat renners voor het grootste gedeelte zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl