NOS NieuwsAangepast

Panama: de zoektocht tot nu toe

De grootschalige zoektocht naar de twee vermiste vrouwen in Panama is al anderhalve week bezig. Tot nu toe heeft de politie geen idee waar de twee zijn. De actieve zoektocht wordt vandaag gestopt. Er wordt afgeschaald naar een zogeheten fase van monitoring. Er wordt niet meer met veel mensen en helikopters gezocht, er wordt alleen nog gereageerd op tips. Wat weten we zeker?

Het gaat om de 22-jarige Lisanne Froon en Kris Kremers (21). Ze zijn in Panama om Spaans te leren en les te geven aan basisschoolkinderen. Volgens RTV Utrecht kennen de vrouwen elkaar van hun werk als serveerster bij eetcafé Kruispunt Amersfoort.

Froon en Kremers sliepen in Panama bij gastgezinnen. De vrouwen kwamen op maandag 1 april bij de taalschool aan, maar die verwachtte hen pas een week later.

Sporen

In de zoektocht naar de twee jonge vermiste vrouwen kwam de politie zaterdag wellicht iets op het spoor. In het bos zijn haren gevonden die van de vrouwen kunnen zijn. Ook lag er op de plek een plastic zakje met etensresten. Struiken waren platgedrukt, wat erop kan wijzen dat de twee er gerust hebben.

Op woensdag 9 april zocht de politie twee jongens die zouden hebben ontbeten met de Nederlandse vrouwen. De kans dat de jongens Lisanne en Kris hebben meegenomen, is volgens de politie klein, want de twee vrouwen zijn daarna nog door iemand gezien aan het begin van een wandeltocht rond Boquete.

Tijdens die wandeling is mogelijk iets gebeurd. Maar er zijn ook aanwijzingen dat ze daarvoor al verdwenen waren.

Verdwijning

Dinsdag 2 april wilden de vrouwen een boswandeling maken in de omgeving van Boquete. Rond 14.00 uur zijn ze voor het laatst gezien aan het begin van het Pianista wandelpad. Getuigen meldden dat twee jonge vrouwen uit een taxi zijn gestapt dicht bij het startpunt van de wandeling. Andere getuigen zeiden dat ze de vrouwen aan het einde van de middag op het pad hebben gezien.

Ook hebben de vrouwen bij een buurtbewoner geïnformeerd naar het Pianista wandelpad. De buurtbewoner raadde hen af de wandeling zo laat op de middag nog te gaan maken. Dat schreef Ingrid Lommers, de directrice van de school waar Froon en Kremers Spaans studeerden, op haar Facebookpagina.

Eerder op de dag hadden ze daar een afspraak met een gids, maar op het afgesproken tijdstip waren de vrouwen er niet. Later bleek dat de vrouwen die middag ook nog iets hadden gedronken in een café in het centrum van Boquete. Toen de vrouwen 24 uur later niet bij het gastgezin verschenen, werd er alarm geslagen.

Die dinsdagmiddag heeft Kremers voor het laatst contact gehad met haar vriend in Nederland. Volgens haar vader, Hans Kremers, waren ze "heel vrolijk en heel enthousiast over wat ze allemaal meemaakten". Er zijn geen signalen dat er iets mis zou zijn, zei hij tegen de NOS. Familieleden van de vrouwen zijn naar het gebied afgereisd om daar te zoeken.

Zoekactie

Reddingswerkers hebben anderhalve week gezocht rond de plaats Boquete. Daarnaast hielpen er ook zo'n vijftig vrijwilligers en inheemse stammen. De zoektocht werd uitgebreid tot aan de kustregio voor de eilandengroep Bocas del Toro. Ook sliepen er vijftien hulpverleners in het gebied, zodat ze 's ochtends direct door konden zoeken.

Woensdag werd bekend dat er ook speurhonden gingen zoeken naar de vermiste vrouwen. Ook werden er extra helikopters boven het gebied ingezet en werden wandelpaden afgesloten voor onderzoek.

De Nederlandse politie helpt ook met de zoektocht in Panama. Een verbindingsman is naar Boquete afgereisd om contact te onderhouden tussen de lokale politie, de ambassade en de familie van de vermiste vrouwen.

Sociale media

Familie en vrienden hebben een Facebookpagina gemaakt om informatie te verzamelen. Volgens de broer van Kris Kremers, Sjors, hebben hierdoor tientallen mensen hulp aangeboden. Ze geven informatie en geven aan waar ze gezocht hebben. Volgens de broer is dat "heel fijn. Het is het enige wat je kunt doen vanuit Nederland".

De directrice van de taalschool heeft via een regionaal radioprogramma een beloning uitgeloofd van 2500 dollar voor de gouden tip die leidt naar de vermiste vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl