NOS NieuwsAangepast

Geen eredoctoraat voor Hirsi Ali

De Brandeis University in Boston reikt toch geen eredoctoraat uit aan Ayaan Hirsi Ali. Aanleiding zijn sommige kritische uitspraken van de publiciste over de islam.

In verleden heeft Hirsi Ali zich meermalen negatief over de islam uitgelaten. Zo zei ze dat de religie niet geïnteresseerd is in vrede en noemde ze de profeet Mohammed een pedofiel.

Ruim 85 van de ongeveer 350 leden van de faculteit ondertekenden een brief waarin werd gevraagd om het geplande eredoctoraat niet aan Ayaan Hirsi Ali uit te reiken. Een online-petitie door studenten werd binnen 24 uur duizenden keren ondertekend.

Essentiële waarden

In een verklaring van Brandeis staat dat de universiteit niet van de uitspraken van de publiciste op hoogte was. Ze zouden niet stroken met de essentiële waarden van de instelling.

"Hirsi Ali is een boeiend publiek figuur en verdediger van vrouwenrechten, en we respecteren en waarderen haar werk om de rechten van meisjes en vrouwen over de hele wereld te verdedigen. Dat gezegd hebbende, kunnen we niet om haar uitspraken uit het verleden heen, omdat ze in strijd zijn met de essentiële waarden van Brandeis University."

Welkom

Brandeis zegt dat de universiteit staat voor de vrijheid van meningsuiting en dat Hirsi Ali in de toekomst op de campus welkom is om over "belangrijke zaken" te discussiëren.

De publiciste zat van 2003 tot 2006 voor de VVD in de Tweede Kamer. In 2006 vertrok ze naar de VS, waar ze nu in Boston woont met haar man en zoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl